Strona główna Dziecko Odżywianie Cukier i słodycze w diecie dziecka

Cukier i słodycze w diecie dziecka

0
0

Rodzice zawsze starają się zapewnić swojemu dziecku zdrowe i zrównoważone posiłki, bogate w niezbędne witaminy i składniki mineralne. Niestety nawet przy ogromnych staraniach ciężko wyeliminować z diety cukier. Jest wszechobecny i często nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak podstępnie przemyca się go do żywności. 

Trochę teorii…

Cukier, cukier, wszędzie cukier. Dodaje się go praktycznie do wszystkiego. Ma poprawiać smak, konsystencję żywności, a nawet wydłużyć jej datę ważności. Jak go unikać? Przede wszystkim uważnie czytać etykiety, tym bardziej że producenci kryją cukier pod różnymi nazwami…

E 954 – to sacharyna, słodzik – 500 razy słodsze od cukru. Znajdziecie je w napojach izotonicznych, kawie i MARMOLADACH.

E 951 – aspartam, słodzik i wzmacniacz smaku, który jest 200 razy mocniejszy niż cukier.

Sacharoza, która składa się w 50% z fruktozy i 50% glukozy. Dodaje się ją najczęściej do lodów, słodyczy, drożdżówek, napojów gazowanych, soków owocowych, przetworzonego mięsa czy ketchupu.

Powrzechnie stosowany jest też syrop glukozowo- fruktozowy. Znajdziecie go w takich produktach, jak napoje gazowane, chleb, ciastka, lody czy batoniki.

Inne składniki zastępujące cukier to syrop z agawy, cukier buraczany, melasa, brązowy cukier, syrop maślany, karmel, miód, cukier trzcinowy, kryształki soku trzcinowego, syrop klonowy, cukier kokosowy, syrop karobowy, cukier puder, cukier rafinowany, sok owocowy, koncentrat soku owocowego, cukier winogronowy, cukier daktylowy, turbinado, muscovado, demerara, caster, syrop sorghum, sucanat, cukier panela, cukier inwertowany, złoty syrop, dekstryna, maltodekstryna, syrop kukurydziany, słód jęczmienny, dekstroza, laktoza.

Dzieci uwielbiają słodycze

Przeprowadziłam mini wywiad wśród dzieci (swoich również) i zapytałam, czy lubią słodycze i dlaczego. Chyba spodziewacie się odpowiedzi? No tak. Pytanie było raczej retoryczne…

Bo są dobre , bo są pyszne, smakują mi, lubię to jeść, mają przyjemny smak…

Badania pokazują, że podczas spożywania słodyczy dzieci odczuwają przyjemność dzięki wydzielanej w mózgu dopaminie, potocznie zwanej hormonem szczęścia. Cukier jest uzależniający i, jak to w używkami bywa, jego nadmiar czyni więcej złego niż dobrego.

Dzieci potrzebują w diecie niezbędnych witamin i minerałów, to oczywiste. Słodycze natomiast zawierają, tzw. “puste kalorie”. Zjedzenie batonika być może dostarcza energii, ale nie posiada potrzebnych składników odżywczych. Mało tego. Kiedy dziecko zaspokoi głód słodką przekąską, nie będzie miało już ochoty na pełnowartościowy posiłek. Nadmiar słodyczy może również powodować poważne problemy w dłuższej perspektywie – zwiększa się ryzyko nadwagi lub otyłości, dzieci są bardziej narażone na próchnicę zębów, istnieje również zagrożenie wystąpienia cukrzycy typu 2. Ponadto zaobserwowano, że dzieci spożywające słodycze w dużych ilościach, mogą mieć problem z kontrolowaniem swojego zachowania. Dziecko z nadmiarem cukru w organizmie może być apatyczne, ospałe, albo wręcz przeciwnie – nadpobudliwe.

Wiadomo, że nie wyeliminujemy słodyczy w całości, ale można je zastąpić zdrowymi substytutami:

  • woda z cytryną zamiast kompotu
  • kakao tradycyjne (posłodzone 1 łyżeczką cukru), a nie kakao instant
  • jogurt naturalny z truskawkami zamiast jogurtu owocowego
  • napar z herbaty owocowej (bez cukru) zamiast posłodzonej, czarnej herbaty
  • domowa konfitura zamiast dżemu ze sklepowej półki

Na przekąskę proponuj dziecku owoce (świeże i suszone), orzechy, domowe musli, koktajle i naturalne soki

Trzymaj się zasad:

  • Nie nagradzaj słodyczami, np. zjedzonych warzyw! Dziecko może poczuć, że słodkości są czymś pozytywnym i bardziej wartościowym niż, np. podane wcześniej warzywa
  • Podawaj dziecku produkty naturalnie słodkie, które oprócz cukru zawierają również inne, cenne składniki (np. świeże owoce)
  • Zdrowe słodkości możesz przygotowywać sama w domu, kontrolując ilość dodanego cukru. Dodatkowo masz pewność co do pochodzenia składników, z których przygotowujesz pełnowartościowy deser

I pamiętaj

Dopóki dziecko nie poczuje słodkiego smaku, nie będzie się o niego upominać. Dlatego tak ważne jest, aby cukier wprowadzić jak najpóźniej, a rozszerzanie diety rozpocząć od warzyw.

Może Cię zainteresować Rozszerzanie diety dziecka

  • Skończył się urlop macierzyński. Co dalej?

    Udostępnij...000Skończył się urlop macierzyński. Wykorzystałaś już wszystkie możliwe dni, …
  • Pracownik-matka

    Udostępnij...200Pracownik-matka to podobno najlepszy pracownik. Jest zorganizowana, perfek…
  • Ile można zarobić na dziecku?

    Udostępnij...800Podobno najlepiej sprzedają się dzieci i zwierzęta, bo wywołują same pozyt…
Pokaż więcej podobnych postó
  • Rozszerzanie diety rozpoczynamy od warzyw

    Rozszerzanie diety dziecka

    Udostępnij...700Słyszeliście o schemacie żywienia niemowląt? Możecie o mnie pomyśleć „wyro…
  • Jak zadbać o prawidłowe, rodzinne menu.

    Udostępnij...500Od czasu, kiedy pojawiły się w rodzinie dzieci, nasze nawyki żywieniowe ul…
Pokaż więcej  Odżywianie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz też

Rozszerzanie diety dziecka

Udostępnij...700Słyszeliście o schemacie żywienia niemowląt? Możecie o mnie pomyśleć „wyro…